Mpemba effect

Горячая вода может замерзнуть быстрее, чем холодная. Это не софизм, не трюк. Одинаковые сосуды, одинаковая окружающая температура…
Два одинаковых контейнера (сосуда) с одинаковым количеством одинаковой воды. Одинаковые условия охлаждения.
Вкратце.

http://www.physics.adelaide.edu.au/~dkoks/Faq/General/hot_water.html

Эффект известен давно, о нем писали Аристотель, Бекон, Декарт.

Удивлены? :)
Наиболее лобовое “доказательство” невозможности (из серии “этого не может быть,потому что не может быть никогда”) звучит так: допустим, в одном сосуде вода имеет температуру 40 град., в другом 20 град. Чтобы охладиться с 40 до 20 град., первому сосуду потребуется какое-то время (неважно сколько конкретно), например 5 минут. Значит, горячая вода будет остывать до замерзания именно на эти 5 мин. дольше.

Так нас подводит пресловутый здравый смысл.

Страница: 1 2 3 4 5 6 7

Комментариев: 4

  1. admin пишет:

    Вот такие бывают парадоксы. В универе нас этому не учили. (Зачем, неактуально.) Хотя, в пищевой промышленности эффект был известен. ПОнятно, почему теория флогистона держалась долго: отделить общие здакономерности от парадоксов трудно. Очень трудно.

  2. admin пишет:

    Перевожу дальше. Многие мороженщики знали, что луше сунуть в морозильник горячее молоко - замерзнет быстрее.

    To his surprise, he found that his hot milk froze into ice cream before that of other students. He asked his physics teacher for an explanation, but was told that he must have been confused, since his observation was impossible.

    Mpemba believed his teacher at the time. But later that year he met a friend of his who made and sold ice cream in Tanga town. His friend told Mpemba that when making ice cream, he put the hot liquids in the refrigerator to make them freeze faster. Mpemba found that other ice cream sellers in Tanga had the same practice.

    Later, when in high school, Mpemba learned Newton’s law of cooling, that describes how hot bodies are supposed to cool (under certain simplifying assumptions). Mpemba asked his teacher why hot milk froze before cold milk when he put them in the freezer. The teacher answered that Mpemba must have been confused. When Mpemba kept arguing, the teacher said “All I can say is that is Mpemba’s physics and not the universal physics” and from then on, the teacher and the class would criticize Mpemba’s mistakes in mathematics and physics by saying “That is Mpemba’s mathematics” or “That is Mpemba’s physics.” But when Mpemba later tried the experiment with hot and cold water in the biology laboratory of his school, he again found that the hot water froze sooner.

    Так самодовольные глупцы издевались над Мпембой.

  3. admin пишет:

    The technician later reported that the hot water froze first, and said “But we’ll keep on repeating the experiment until we get the right result.”
    Лаборант (которому профессор поручил проверить утверждение Мпембы) сообщил что горячая вода замерзает раньше, и добавил: “Но мы будем повторять опыт, до тех пор пока не получим правильный результат.” :)

  4. admin пишет:

    To consider a concrete example, suppose that the initially hot water starts at 70° C, and the initially cold water starts at 30° C. When the initially cold water is at an average 30° C, it is also a uniform 30° C. However, when the initially hot water reaches an average 30° C, the surface of the water is probably much warmer than 30° C, and it will thus lose heat faster than the initially cold water for the same average temperature. Got that?
    Ага, а внизу меньше 30 град и кристаллизация (нижней части воды) произойдет быстрее.
    А испарение и газы - не объяснение.

    This shows that the initially hot water goes faster, but of course it also has farther to go. So whether it actually finishes first (that is, reaches 0° C first), is not clear from the above discussion. To know which one finishes first would require theoretical modelling of the convection currents

    It should also be noted that the density of water reaches a maximum at four° C. So below four° C, the density of water actually decreases with decreasing temperature, and we will get a “cold top.” This makes the situation even more complicated.

Оставьте свой отзыв!

Вам нужно войти, чтобы оставить комментарий.